Bomull
imgAlt1

Bomull: et usedvanlig naturprodukt

Det er lett å glemme hvor fascinerende bomull – verdens mest populære tekstilfiber – egentlig er. Bomullens verdifulle egenskaper har vært kjent i årtusener. Bomull byr på en deilig og myk luksusfølelse mot huden samtidig som den er usedvanlig slitesterk og lettstelt.

Hvor kommer bomullen til klærne våre egentlig fra?

Bomullsfiber utvinnes fra bomullplantens frøhår. Planten er i slekt med malveblomsten. Bomull dyrkes i dag mest i Kina, India, Pakistan og i USA. Etter innhøstingen – som kan foregå for hånd eller ved hjelp av plukkemaskiner – må bomullen tørkes og renses for å bli kvitt ubrukelige deler. Slik blir det 35 kg ren bomull av 100 kg rå bomull. Bomullen sorteres etter kvalitet, kjemmes og presses i bånd ved hjelp av såkalte kardemaskiner. Deretter brukes spinnemaskiner for å lage fint garn av bomullen – som igjen veves til de forskjellige bomullsstoffene vi kjenner.

Bomullsstoffer fra denim til piké

Denim: stoffet for den herlige jeans-moten

Denim fremstilles av bomullsfiber som veves til et svært tett materiale. Jeansstoffet er usedvanlig slitesterkt og skjermer huden spesielt godt mot solens UV-stråler.
Til jeansene

Trikotstoff, bomullsklassikeren

Spesielt T-skjorter og overdeler lages gjerne av bomullsjersey, som også kalles for trikotstoff. I fremstillingen av jersey strikkes bomullstråden – slik blir bomullen, som egentlig er veldig formstabil, til et mykt og elastisk materiale.
Til overdelene

Mykt og komfortabelt sweat-stoff

Sweatshirtstoff ble opprinnelig brukt i fremstillingen av joggedresser – nå til dags finnes det til og med blazere og kjoler i sweat-stoff. Stoffet har en myk og lun struktur på innsiden, som oppstår når materialets løkker på innsiden skjæres over og flosses.
Til treningsdressene

Fine blonder for feminin eleganse

Blonder er et dekorativt element med lang tradisjon, som også ofte fremstilles av bomull. Bomullsblonder – for eksempel i form av kniplinger eller tyll – smykker blant annet fint undertøy, nattøy og elegante overdeler og bluser til damer.
Til blondeblusene

En elegant klassikker: piké

Med sine opphøyde og senkede flater virker dette dobbeltvevde stoffet nesten som om det er vattert. Dette bomullsstoffet gir poloskjorten dens karakteristiske utseende.
Til poloskjortene

Bomull er utrolig mangfoldig: de forskjelligste stoffer lages av samme fiber. I tillegg til de naturlige rene bomullsstoffene finnes det også en mengde populære blandingsstoffer. Når det blandes med kunstfiber som polyester, får stoffet mer elastisitet og glans.

Bomullens egenskaper

En naturfiber med høy evne til å ta opp fuktighet

Bomullsfibre kan ta opp 2/3 av sin egen vekt i vann. Klær som er laget av bomull er derfor spesielt egnet til å holde oss tørre, men de tar også lengre tid på å tørke.

Deilig og myk på huden uten fare for allergier

Dette er en av de største fordelene ved bomullsplagg: Plantefiberen egner seg spesielt godt for personer med svært sensibel hud.

Puster godt – for din trivsel

Bomull puster godt – dette betyr at overflødig kroppsvarme slippes ut i luften i form av vanndamp. Slik opprettholdes et behagelig klima for kroppen.

Dine yndlingsplagg i slitesterk bomull

Selv om man ikke ser det med det samme, så er disse myke stoffene usedvanlig slitesterke og stabile. Bomullsplagg tåler derfor hverdagens påkjenninger uten problemer.

Selv bomull har en liten svakhet

Siden bomull består av naturlig cellulose, er den sårbar for mirkoorganismer. Hvis den blir oppbevart i fuktige omgivelser i lengre perioder, så kan den for eksempel begynne å mugne.

Fremstilt av hårene på bomullsplantens frø, har bomullsfiber en helt spesiell molekulær struktur med en høy andel cellulose på rundt 90 %. Denne strukturen er grunnen til at bomull er myk, men samtidig stabil, og til at den tar til seg fukt og er lett å rengjøre.

Riktig stell

Ikke bruk for varmt vann på farget bomull

Hvit bomull er kokekte og kan vaskes ved 95 °C. For å bevare briljante farger på farget bomull er det best å bruke kaldere vann. Vask lyse farger ved 60 °C, mørke farger ved maks. 40 °C.

Stryk mens tøyet er fuktig

Siden bomull har lett for å bli krøllete, er det best å stryke den på høy temperatur (ca. 200 °C) for å få den glatt og fin. Det er enklest å stryke bomull mens den ennå er litt fuktig.

Kan tørkes i tørketrommel på lav temperatur

Generelt kan bomullsplagg tørkes i tørketrommel. Noen typer bomull har imidlertid lett for å krympe. Trykk i kunststoff kan smelte i varmen. Vær derfor oppmerksom på plaggets vaskeseddel.

Bruk kjemisk rens på forseggjorte bomullsplagg

Ømfintlige plagg, som for eksempel slike med perlebroderi eller annen pynt, har best av profesjonell rens med løsemiddel. Som regel er kjemisk rens helt problemfritt med bomullsfiber.

Ikke la bomull ligge i fuktig tilstand

Lar du bomullsplagg ligge i fuktig tilstand i en lengre periode, kan du oppleve en ubehagelig overaskelse – du kan riskere at det setter seg mugg i fibrene. Derfor er det viktig alltid å la bomull tørke godt før den lagres.

Bomull er lettstelt og kan vaskes ved høye temperaturer. Imidlertid kan tøyet fort miste fargen ved feil stell. Siden stoffet er lite elastisk, kan plagg av ren bomull ha lett for å bli krøllete – i motsetning til plagg av blandingsstoffer.