Jeans
Jeans: et klassisk materiale

Jeans: et klassisk materiale

Jeansstoff, også kjent som dongeri eller denim, kommer opprinnelig fra Frankrike. Men det var først på 1800-tallet at Levi Strauss innledet seierstoget til de slitesterke arbeidsbuksene med kobbernagler. Om det er som bukse, jakke eller kjole – i dag er denim et stoff som finnes i så godt som hver eneste garderobe verden over.

Hva er egentlig jeansstoff og hvordan fremstilles det?

Jeansstoff er et tykt og slitesterkt bomullstøy, som klassisk veves av blå og hvite tråder i en binding som kalles for kypert. Denne bindingen kjennetegnes av en fast, diagonal vevstruktur som gjør stoffet spesielt slitesterkt. For klassiske blue jeans farges renningen – som senere er synlig på utsiden av jeansen – blå med indigo, under stadig surstofftilførsel. På denne måten får stoffet sin intensive blåfarge. Trådene farges på denne måten bare overflatisk og ikke tvers igjennom, slik at jeansstoffet kan vaskes ut og lysnes etter behov. Innslaget – som ligger mot huden – forblir derimot hvitt.

En klassiker – i moderne fortolkning

Den klassiske blue jeans

En intensiv, mørk blåfarge er karakteristisk for denne typen jeans. Den er veldig anvendelig og lar seg kombinere med de fleste klesstiler.
Til blue jeans

Mørk denim for diskré eleganse

Svart og mørke farger som grått eller brunt utstråler ro og seriøsitet – slik blir stoffets virkning straks mindre ungdommelig. Spesielt i forbindelse med en rett benfasong virker mørke jeans elegante.
Mørke jeans

Forskjellige vask for variasjon

Siden jeansstoffets renninger kun farges overflatisk og ikke tvers igjennom, er det mulig å gjøre stoffet lysere etter behov. Med blekning og smergling kan det oppnås ytterligere flotte effekter.
Lyseblå jeans

Jeans med trykk – flotte mønstre

Jeans med påtrykte mønstre er svært individuelle og forseggjorte. Gjør som du vil – du kan velge alt fra fargesterke blomstermønstre til trykk i mørke farger som ikke virker påtrengende.
Til bukser med trykk

Stretch-jeans for bedre passform

Jeans av rent bomullsstoff er stive og lite elastiske. Før i tiden la ekte jeansentusiaster seg derfor i badekaret med buksene på for å oppnå en kroppsnær passform. I dag er det mest vanlig å bruke blandingsstoffer med stretchgarn for å oppnå en perfekt passform og høy komfort.
Til stretch-jeansene

Jeansstoff er svært allsidig – selv om det har tatt vare på sine mest karakteristiske trekk fra 1800-tallet og til den dag i dag. Selv klassikeren bluejeans finnes i dag i alle slags farger og vaskinger. I tillegg finnes det svarte, hvite og til og med flerfargede jeans samt jeans med applikasjoner. Forskjellige garntykkelser og materialmikser fører til enda mer variasjon.

Jeansstoffets egenskaper

Slitesterkt og hardført

Bomull er et slitesterkt materiale i og for seg selv, men den tette diagonale vevnaden som brukes for jeansstoff fører til et stoff som tåler enda mer. De typiske slitasjespor som allikevel oppstår med tiden, bidrar til jeansens karakteristiske utseende.

Resistent mot søl og flekker

Noen jeansentusiaster tilstår at de aldri vasker jeansen i det hele tatt. Flekker og lukter setter seg nemlig bare på overflaten og trenger ikke dypt inn i stoffet.

Høyeste UV-beskyttelse

I avhengighet av fiber og vevnad har stoffer ulik evne til å beskytte mot UV-stråling. Jeansstoffet med sin tette vevnad er spesielt godt egnet til å skjerme huden mot solens stråler.

Forandret farge etter lang lagring?

Før var det vanlig at det oppstod gule flekker på jeans, som ble lysere enn resten av stoffet etter vasken. Grunnen til dette fenomenet var nedbrytningsprosessen til det naturlige fargestoffet indigo. Med de syntetiske fargestoffene som har blitt vanlige i dag, skjer ikke dette.

En viktig egenskap: stoffets vekt

Prinsipielt sett er plagget bedre holdbart, jo tykkere og tyngre jeansstoffet er. Om sommeren er det allikevel mer behagelig med lettere stoffer.
Til sommerjeansene

Jeansstoffets evne til å forene motsetninger har gjort det populært i mange generasjoner: et slitesterkt materiale som kan kombineres med feminine elementer, et klassisk design som stadig fornyer seg med nye detaljer – det er dette som gjør stoffet til en tidløs klassiker. Men fremdeles er det de gode materialegenskapene som gjorde jeansen populær som arbeidsbukse, som er det viktigste ved stoffet.

Riktig stell

Ikke vask for ofte

Som regel er det nok å vaske jeansen etter hver fjerde eller femte gang du har den på deg. Som oftest er det mulig å børste bort flekker og bli kvitt vonde lukter ved lufting. Ved å fryse jeansen kan du desinfisere stoffet uten vask.

Ikke vask på for høy temperatur

Jeans av ren bomull kan vaskes på opptil 60 °C i vaskemaskinen. Siden det i dag er mest vanlig med stretchjeans, som har elastanandel i stoffet, er det best å vaske dem ved 30 °C, helst på vrangen.

Vaskemiddel beregnet på fint og farget tøy

Med vanlig vaskemiddel mister jeansen fort fargen. Det er bedre å bruke vaskemiddel beregnet på fint og farget tøy, siden det er mer skånsomt mot stoffet.

Ikke bruk tøymykner på stretchjeans

Tøymykner kan ødelegge de elastiske fibrene i jeansstoff med stretchandel – følgen er at stoffet tøyes ut og kan ta skade.

Vask med lignende farger

Fargen i jeans kan smitte av, spesielt under første vask. Derfor er det lurt å vaske den med lignende farger i samme maskin. Du kan til og med vaske jeans som har mistet litt farge, sammen med nye jeans for å friske opp fargen.