Jersey
Jersey: klassikeren til T-skjorter og mye mer

Jersey: klassikeren til T-skjorter og mye mer

Jerseystoffer ble brukt i Storbritannia så tidlig som på 1800-tallet i fremstillingen av mykt undertøy. I dag kan jerseystoffet knapt tenkes bort fra moteverdenen.

Hva er egentlig jersey og hva lages materialet av?

Jersey er et strikket stoff. Det er oppkalt etter den britiske kanaløya Jersey. Her ble stoffet strikket av ullen til øyas sauer allerede på 1800-tallet og eksportert til hele verden. I dag lages jersey både av forskjellige naturfibre og av syntetiske fibre. Det er populært med stoffer av bomull, ull, silke eller polyester. Mens bomullsjersey for eksempel er svært lettstelt, er jersey med ullandel varmere – men har til gjengjeld lettere for å tove. Jersey av silke eller av viskose er lett og fin og har en flott glans. Polyesterjersey er spesielt slitesterk.

Det er strikketeknikken som gjør forskjellen

Klassikeren: single-jersey

Også kjent som trikotstoff, er single-jersey et klassisk stoff til T-skjorter, overdeler og mange andre plagg. Siden det brukes rette og vrange masker om hverandre, er stoffet spesielt elastisk.
Til overdeler

Den mer robuste varianten: double-Jersey

Under produksjonen av double-jersey brukes det enten kun rette eller kun vrange masker, slik at det resulterende materialet er mer slitesterkert enn single-jersey. Maskebildet er likt på for- og baksiden.

Interlock-jersey: spesielt slitesterk

Interlock-jersey er et dobbelt materiale. Den er derfor dekkende og svært slitesterk, men samtidig mindre elastisk enn andre varianter. Stoffet brukes ofte til fremstillingen av treningstøy.
Til sport- og fritidsmote

Individuelle mønstre: jacquard-jersey

Ved å bytte mellom forskjellige bindinger oppstår det individuelle strikkemønstre på jacquard-jersey. Derfor brukes stoffet ofte til å lage kjoler eller jakker.
Til jacquard-moten

Cloqué-jersey til store anledninger

Cloqué-Jersey har en spesiell, strukturert overflate. Denne oppstår ved at det brukes to lag med strikket stoff, som bare delvis er forbundet med hverandre. Den egner seg best til festgarderoben.
Klær i cloqué-jersey

Jersey er et populært materiale til alle slags plagg, også undertøy. Det dreier seg om et strikket stoff med ribbestruktur. Ved hjelp av forskjellige strikketeknikker oppstår det stoffer av varierende robusthet med forskjellige mønstre og strukturer. Alle varianter egner seg til forskjellige formål.

Jerseyens egenskaper

Tøyelig og elastisk

På grunn av sin strikkede struktur er jersey svært tøyelig – og ved hjelp av en stretch-andel kan stoffet gjøres elastisk. Dette betyr at stoffet finner tilbake til sin opprinnelige form etter tøyingen.
Plagg i stretch-jersey

Myk og behagelig

Med sin særegne maskestruktur og den resulterende høye luftandelen i stoffet er jersey herlig lett og mykt mot huden. Slik kompletteres stoffets gode passform av høy komfort.
Til overdelene

Transporterer fukt

Siden den strikkede strukturen forstørrer stoffets overflate, kan jersey ta til seg mye fuktighet. Samtidig blir denne fuktigheten hurtig transportert bort fra huden. Slik er stoffet svært effektivt i reguleringen av temperatur og fuktighetsnivå.

En struktur som puster godt

Med jersey-strikketeknikken kan til og med fibre som ikke puster godt i seg selv, gjøres lettere. Dette skaper et hudvennlig klima.

Svært anvendelig

Jersey er ukomplisert og usedvanlig mangfoldig og anvendelig. Dette viser seg ikke bare i stoffets store utbredelse i moteverdenen, men også i dets store popularitet blant fritidsskreddere.

Det strikkede stoffet får sine positive egenskaper på grunn av sin maskestruktur. Ved hjelp av denne strukturen kan også materialer som bomull – som ikke er tøyelig i seg selv – gjøres elastiske. Også det faktum at stoffet puster godt gjør det spesielt populært i fremstillingen av blant annet T-skjorter, overdeler, undertøy og treningstøy.

Riktig stell

Skånsom vask på vrangen

Jersey kan vaskes på vrangen i vaskemaskinen på finvaskprogram eller for hånd. Anbefalt vasketemperatur er avhengig av materialet – vær oppmerksom på produsentens vaskeseddel.

Bruk mildt vaskemiddel

For å holde på fargene er det best å bruke et mildt pleiende vaskemiddel uten blekemiddel beregnet på fint tøy, spesielt når det dreier seg om farget jersey med trykk.

Heng til tørk

Om stoffet kan tørkes i tørketrommel kommer an på materialet. Generelt er det best å henge tøyet til tørk for å ta vare på elastisiteten. Uansett tørker jersey svært fort.

Tørk store plagg liggende

Når klær av jersey henges til tørk i våt tilstand, kan særlig større plagg med høy egenvekt miste fasongen og dra seg i lengden. Derfor er det best å tørke slike jerseyplagg liggende.

Ikke stryk for varmt

Som regel er det ikke nødvendig å stryke jersey. Skulle det likevel bli nødvendig med en omgang med strykejernet, er det viktig å stryke jersey i maskenes retning.