Kasjmir
Kasjmir: nobel ull for kjennere

Kasjmir: nobel ull for kjennere

Det finnes mange forskjellige ullsorter, men ingen er like ekskvisitt som kasjmir. På grunn av sin sjeldenhet og ytterst høye kvalitet er kasjmir en av verdens mest kostbare og eksklusive tekstilfibre. Skånsom behandling bevarer kasjmirens fremragende egenskaper og fine utseende i lang tid.

Hva er egentlig kasjmirull og hvor kommer den fra?

Kasjmir er en kostbar naturfiber, som lages av ullen til kasjmirgeita, som oppdrettes i Himalaya. Tradisjonelt utvinnes ullen ikke ved klipping, men ved kjemming: i krevende håndarbeid kjemmes bunnullen fra kasjmirgeitas buk, for å samle den spesielt fine råullen. Når kasjmirgeita klippes istedenfor å kjemmes, blir ragget senere skilt fra de finere fibrene i en spesiell prosess. Slik blir kun den fineste ullen til overs til videre bearbeiding. På denne måten utvinnes det maksimalt to hundre gram ull hvert år fra én geit.

Ulike kasjmir-kvaliteter

Hva er ekte kasjmir?

Ekte kasjmirull utvinnes kun fra de spesielt bløte hårene på kasjmirgeitas buk. Grovere kvaliteter inneholder andeler av de lange dekkhårene i tillegg, og ligger derfor ikke fullt så mykt og godt på huden.

Ren kasjmir = 100 % kasjmir?

Plagg med betegnelsen «ren kasjmir» trenger ikke nødvendigvis å bestå av 100 % ren kasjmir. De må derimot ha en kasjmirandel på minst 85 % for å føre denne betegnelsen.

Klær med kasjmirandel

Når et plagg reklameres med «kasjmirandel», består det av minst 14,5 % ren kasjmir. Resten kan for eksempel være fin merinoull, bomull, eller syntetiske fibre.
Klær med kasjmir

Lettstelt: kasjmirblanding med bomull

Blandingen med bomull gjør plagg av kasjmir mer slitesterke og lettstelte. Ullandelen sørger for den karakteristiske, komfortable kosefølelsen. Slik kombineres de beste egenskaper fra begge materialene i samme plagg.

Usedvanlig eksklusivt: kasjmir blandet med silke

Når utsøkt kasjmir kombineres med nobel silke, treffer to naturlige materialer av høyeste kvalitet på hverandre. Plagg av stoff med silkeandel er deilige og kjølige mot huden, samtidig som de har en elegant glanseffekt.

At kasjmirull er et sjeldent og kostbart materiale, er innlysende når man vet hvor vanskellig oppdretten og ullproduksjonen er, og hvor liten avkastningen per geit er. Dette er også en grunn til at kasjmir ofte brukes i kombinasjon med andre materialer. I tillegg oppnås det mange positive effekter ved å kombinere kasjmir med egnede andre stoffer.

Kasjmirens egenskaper

Svært god varmeregulering

På grunn av ørsmå luftputer mellom fibrene holder plagg av kasjmir kroppsvarmen spesielt godt og virker isolerende mot kulde utenfra. Samtidig er kasjmir et materiale som puster godt, slik at varmen ikke blir stående.
Strikkejakker i kasjmir

En nobel fiber, lett som en fjær

Siden kasjmirull virker varmeisolerende med sine ørsmå luftputer, kjennes den lett mot huden samtidig som den virker varmende. På grunn av stoffets lave egenvekt er det svært komfortabelt mot huden.
Gensere i kasjmir

Ytterst fin og myk

Fibrene i ekte kasjmirull er veldig fine, slik at de kan bearbeides til et spesielt tett stoff. Av den grunn er kasjmir spesielt mykt – og klærne som lages av stoffet ser fine og noble ut.

Selvrensende og luktnøytraliserende

Riktignok er kasjmir noe nærtagende i stellet – men på den annen side har fiberen en usedvanlig evne til å rense seg selv og til å nøytralisere vonde lukter, slik at plaggene ikke trenger å vaskes særlig ofte uansett.

Uønsket resultat av friksjon: nupping

Når fibrene gnis mot hverandre, kan det lett oppstå nupper på den myke overflaten til kasjmirplagg. Mekaniske påkjenninger, som for eksempel fra en ryggsekk av grovt stoff mot ryggen, kan tove det fine materialet.

Kasjmirull ligger ekstra mykt og fint på huden på grunn av stoffets ytterst fine fibre. Den brukes derfor ofte i gode og varme gensere og i varmende skjerf. Dessuten overbeviser kasjmir blant annet med sine temperatureregulerende egenskaper – samtidig som den er vannavstøtende og ikke trekker til seg smuss.

Riktig stell

Istedenfor hyppig vask: luft klærne

Siden hver vask er en påkjenning for den fine ullen, bør den ikke vaskes etter hver eneste gang du har den på deg. Ofte er det nok med en kort luftetur på balkongen for å få plagget rent og pent igjen.

Skånsom kald vask

Kasjmir tåler ikke høye temperaturer. Det er best å vaske den for hånd i lunkent vann. Alternativt kan den også vaskes på vaskemaskinens kald- eller ullvaskprogram med lav sentrifugering.

Vask hurtig

Når kasjmir ligger i bløt for lenge, eser ullfibrene ut og har da lettere for å tove. Spesielt ved håndvask er det viktig å vaske kasjmir hurtig.

Bruk mildt vaskemiddel

Til sarte kasjmirfibre er det best å bruke vaskemiddel spesielt beregnet for ull. Tøymykner kan gjøre materialet hardt og uelastisk.

Vær forsiktig med våt kasjmir

Kasjmir må ikke tørkes i tørketrommel. For å unngå at de mister fasongen, er det best å tørke plagg av denne noble naturfiberen liggende i et frottéhåndkle som tar opp fuktigheten fra tøyet.

For å bevare sine utmerkede egenskaper i lang tid, trenger dette utsøkte materialet spesielt stell. Den fine og smidige kasjmirullen reagerer sterkt på uforsiktig behandling og kan fort tove eller krympe ved feil pleie.