Polyamid
Polyamid: Kunstfiberen som revolusjonerte moteverdenen

Polyamid: Kunstfiberen som revolusjonerte moteverdenen

Under navnet nylon erobret polyamid motemarkedet i USA i begynnelsen av 1940-årene – i første omgang som en lettstelt silkeerstatning, som ble brukt til å lage damestrømper på den tiden. Den gangen ante ingen hvor stor materialets suksess skulle komme til å bli: I dag er polyamidfiber en av verden mest populære kunstfibre på tøymarkedet.

Hva er polyamid egentlig og hvordan fremstilles det?

Polyamid er en syntetisk fiber, basert på olje, som fremstilles i en såkalt smeltespinningsprosess. Først smeltes råmaterialet til en tyktflytende masse som drar tråder. Denne massen presses gjennom en dyse for så å kjøles ned. Slik oppstår endeløst lange fibre – såkalte filamenter. Alt etter dysens tverrsnitt kan man på denne måten fremstille ekstremt tynne tråder. Tråden er usedvanlig jevn, lett å smelte og forme og svært slitesterk.

Stoffer av polyamid – eller med polyamidandel

Nylon: en gang en moterevolusjon

Som nylon eller perlon er polyamid kjent på damestrømpemarkedet. Helt fra begynnelsen var nylonstrømper en populær innovasjon i moteverdenen. Den dag i dag omgis tynne damestrømper av en litt glamorøs aura!

Stoffet for slitesterk bademote

Polyamidfiber er veldig slitesterk og har ikke lett for å ryke, selv i våt tilstand. Dette gjør polyamid til det perfekte materialet for bademoter som du har glede av i lang tid.
Til bademote

Funksjonelle stoffer av polyamid-mikrofiber

Spesielt når vi trener, produserer kroppen rikelig med varme og fukt: Det dannes vanndamp. Spesielle materialer laget av ekstra tynne, vannavstøtende polyamid-mikrofibre lar vanndampen passere og leder den bort fra tøyet – slik at kroppen og klærne holder seg gode og tørre.
Til fritidsmoten

Fôr til jakker

Glatte materialer laget av spesielt jevne, fine kunstfibre brukes i dag ofte som fôr i jakker. Her bidrar polyamidstoffer av høy kvalitet til økt komfort og til plaggets pene utseende.
Til jakkene

Holdbare blandingsstoffer med polyamid

Polyamidfibre lar seg problemløst blande med andre kunstfibre eller med naturlige fibre. Ofte tilsettes polyamid for eksempel til ull eller bomull for å gjøre disse naturlige fibrene mer slitesterke.

I dag har polyamidfibre erobret en stor del av moteverdenen, og de brukes til å lage mange forskjellige materialer. Det er sjelden at de brukes alene. Denne kunstfiberen er spesielt populær i kombinasjon med naturlige stoffer, slik at de to materialenes positive sider forenes.

Polyamidens egenskaper

Fremragende stabilitet

Polyamid er ytterst rive- og slitefast og sørger for stor holdbarhet. Hvor stabil denne kunstfiberen er, viser seg i anvendelsen utenfor moteverdenen: Den brukes blant annet i fremstillingen av fallskjermer og fiskesnører.

Formstabil for elastiske stoffer

Selv om fiberen er veldig stabil, så kan man lage fine, elastiske stoffer av polyamid, som tilpasser seg kroppens silhuett for så å finne tilbake til sin opprinnelige form med det samme.

Sart – og lettere en silke

Når vi tenker på silke, så tenker vi på på et fint, transparent stoff som er lett som en fjær. Når vi tenker på polyamid, er ikke dette det første vi tenker på – men man kan faktisk lage like fine stoffer av denne fiberen, og de er til og med enda lettere enn silke.

Pålitelig i allslags vær

Polyamidfibre tar til seg mindre enn 5 % av sin egen vakt i vann. Derfor brukes vannavstøtende polyamidstoffer ofte i fremstillingen av regnklær og paraplyer.
Til allværsjakker

Resistent mot mugg og andre ubehagelige ting

Klær av polyamid tåler ikke bare mekanisk slitasje. For i motsetning til naturfibre er denne syntetiske fiberen så godt som resistent mot mikroorganismer og klesmøll.

Industrifiberen polyamid ble fort kjent i moteverdenen på grunn av de elastiske, men samtidig formstabile stoffene som fremstilles av den. Siden det er enkelt å kontrollere finheten til stoffet under fremstillingsprosessen, brukes det i dag til mange forskjellige formål.

Riktig stell

Skånsom vask

Klær av polyamid kan som regel problemløst vaskes ved opptil 40 °C i vaskemaskinens program for finvask. Det er generelt best å unngå høyere temperaturer for dette materialet.

Heng til tørk

Om et plagg av polyamid kan tørkes i tørketrommel på lav varme, finner du ut på vaskeseddelen. Vanligvis er det best å la stoffet tørke på tørkestativ.

Ta vare på fargene

Når du henger tøy med polyamidandel til tørk, er det best å unngå direkte sol. Sterk solinnstråling kan bleke polyamidstoffer eller gjøre stoffet porøst. Deodoranter kan også skade stoffets farge – så ikke påfør den direkte på plagget.

Stryk på laveste temperatur

Polyamid krøller lite og trenger derfor knapt å strykes. Skulle det være nødvendig med strykejern likevel, kan stoffet strykes på lav temperatur uten damp.

Polyamid tåler ikke klor

Ikke bruk blekemiddel med klor for å fjerne flekker fra klær av polyamid. Derimot er det vanligvis ikke noe problem å bruke kjemisk rens med løsningsmiddel på slike plagg.

Polyamid er så godt som krøllfritt og meget slitesterkt selv i våt tilstand. Mens mekaniske påkjenninger derfor sjelden er noe problem, er det imidlertid viktig å følge noen forholdsregler ved stell av slike plagg: Materialet er for eksempel ganske følsomt overfor varme, og kan miste fasongen permanent av den grunn.