Polyester
Polyester: Moteverdenens viktigste kunstfiber

Polyester: Moteverdenens viktigste kunstfiber

På 1940-tallet var polyesterfiberen en av de viktigste oppdagelsene på kunstfiberområdet. Også den dag i dag henger det klær av polyesterfiber i garderobene verden rundt. En grunn til materialets popularitet er at det er rimelig å produsere. Men denne fiberen har mange andre fordeler i tillegg til det!

Hva er polyester egentlig og hvordan fremstilles det?

Polyester er en syntetisk fiber fremstilt av olje. Polyesterfiberstoffer (kort PES) fremstilles av utgangsmaterialet polyetylentereptalat (bedre kjent som PET) ved smeltespinning: Kunststoffet omvandles til en tyktflytende smeltemasse ved hjelp av varme. Denne massen presses gjennom spinnedyser og kjøles ned – slik oppstår uendelig lange fibre, såkalte filamenter. Alt etter dysenes form kan fiberen for eksempel være kantete eller rund. Disse fibrene er utgangsmaterialet for mange forskjellige stoffer og plagg.

Så allsidige er polyesterstoffer

Transparent og lett: chiffon

I fremstillingen av dette elegante, fint fallende stoffet brukes polyester som alternativ til naturlig silke. Av chiffon lages for eksempel nydelige sommerkjoler og bluser.
Til blusene

Stilig imitert skinn

I dag er imitert skinn i høy kvalitet langt mer enn et rimeligere alternativ til ekte skinn – og for legfolk er det ofte vanskelig å se forskjellen på imitert og ekte skinn. For å oppnå skinn-effekten brukes det vanlighvis et tekstilt grunnmateriale som lamineres med polyester.
Til plagg i imitert skinn

Skinnende og elegant polyestersateng

Sateng er et stoff med blank overflate og et kjølig og flytende grep. Den fremstilles gjerne av de jevne og glatte polyesterfilamentene, siden stoffet blir enda blankere på den måten.
Til blusene i sateng

Fleece – god og lodden syntetisk filt

Fleece er en fiberpels med mange små luftbobler som oppstår ved at løkkene i strikket polyester skjæres over og flosses. Dette lette materialet virker isolerende og varmende og føles mykt og godt mot huden.
Til fleeceplaggene

Softshell: funksjonelt og moderne

Softshell lages vanligvis av polyester, i en teknologisk avansert fremstillingsprosess – stoffet brukes spesielt i trenings- og fritidsklær. Det «myke skallet» består vanligvis av flere membranlag som sørger for at stoffet puster godt, samtidig som det skjermer mot vær og vind.
Til jakkene

Polyester er kunstfibrenes allrounder – materialet brukes i dag på nesten alle motens områder. Mange forskjellige stoffer som har lite til felles ved første øyekast – som chiffon, imitert skinn eller fleece – lages av dette allsidige materialet.

Polyesterens egenskaper

Så godt som krøllfri

Stoffer av polyester er elastiske. Av den grunn trenger de som regel ikke å strykes og er generelt lettstelte. Bomull kan også gjøres mindre krøllete ved å tilsette polyester.

Kunstfiber som tørker fort

Polyesterfiber tar ikke til seg fuktighet. Av den grunn tørker stoffet svært fort, men puster ikke særlig godt. Problemet løses ofte enten ved å blande stoffet med andre materialer eller ved å forstørre overflaten med spesielt formede fibre.

Fiberen for rive- og slitefaste klær

Polyesterfiber er svært stabile, slik at det er mulig å fremstille spesielt slitesterke plagg av materialet. Den brukes også ofte for å forsterke andre fibre.

Holdbare, intensive farger

Polyesterfiber farges i en spesiell kjemisk prosess. Slik produseres det plagg i kraftige farger som er like intensive etter mange omganger i vaskemaskinen.
Til overdelene med trykk

Fra mikrofiber til grovere stoffer

Siden fiberens tykkelse kan varieres under fremstillingsprosessen, oppstår det stoffer med helt forskjellige overflater av polyester – alt fra fint og mykt til fast og stabilt.

Det er velkjent at polyester brukes til fremstillingen av mange forskjellige tekstiler, og det er ikke bare på grunn av at stoffet er forholdsvis rimelig i fremstillingen. Denne ukompliserte syntetiske fiberen er også usedvanlig allsidig. Den kan tilpasses mange forskjellige bruksområder og er lett å blande med andre materialer.

Riktig stell

Vaskes på finvask

Alt etter fibertype kan polyester vaskes ved 30 eller 40 °C, noen ganger ved opp til 60 °C. Siden polyesterstoffer vanligvis bare blir skitne på overflaten, er det som regel nok med en lav temperatur.

Ikke bruk tørketrommel

Polyester tåler dårlig varme, og kan derfor krympe eller miste formen i tørketrommel. Men stoffet tørker uansett fort – siden polyesterfiber knapt tar til seg fuktighet.

Stryk på laveste temperatur

Klær av polyester er nærmest krøllfrie og trenger derfor knapt strykes. Skulle det bli nødvendig likevel, er det best å stryke på laveste temperatur. I tillegg kan du legge et fuktig klede mellom strykejernet og plagget.

Ikke bruk blekemiddel med klor

Klorholdige blekemidler bør ikke brukes til å fjerne flekker på polyester. Du kan derimot gjerne bruke oppvaskmiddel for å behandle flekker før vasken.

Kjemisk rens

De fleste stoffer av polyestergarn kan renses på renseri. Spesielt for sarte blandingsmaterialer eller for plagg med pynteelementer som perlebroderier kan dette være en god løsning.
Klær med paljetter

Stoffer laget av den syntetiske fiberen polyester er generelt lettstelte. De holder godt på fargen, selv etter mange omganger i vaskemaskinen. Som oftest består klær derimot ikke av ren polyester, men av blandingsmaterialer. Her er det spesielt viktig å følge produsentens vaskeråd.