Ull
Ull: varmt og godt på kalde dager

Ull: varmt og godt på kalde dager

Dyr holder seg gode og varme i pelsen sin, og det tok ikke lang tid før våre forfedre skjønte at de kunne oppnå samme effekt ved å lage klær av ull. Til den dag i dag er ullklær populære ved lave temperaturer – selv om det kan være litt krevende å stelle dem riktig. Ull varmer godt til tross for sin lave vekt og føles simpelthen deilig mot huden.

Hvor kommer egentlig ullen til klærne våre fra?

Ull er en naturfiber som kommer fra dyr, men dyrene lider ikke skade under produksjonen. For ren ny ull klippes ullen av levende sauer, geiter, kyr, kaniner eller kameler. Hos noen saueraser er det et alternativ å kjemme eller plukke ullen. Etter klippingen sorteres fibrene etter kvalitet, for så å vaskes, avfettes og tørkes. Alt etter det ferdige produktets ønskede egenskaper gjennomgår ullen flere bearbeidelsestrinn i tillegg. Stoffet kan farges, blekes, kjemmes, toves – helt til det ferdige ullgarnet oppstår.

Myke ullsorter for bedre komfort

Fin merinoull som ikke klør

Ullen til merinosauer, som opprinnelig kommer fra New Zealand, er finere enn den på andre saueraser. Fibrene er krusete – noe som fører til at plagg av merinoull, spesielt hvis de er fint strikket i tillegg, er svært myke og at de ikke klør på huden.
Til merinoproduktene

Angoraull: lodden, varm og god

Angoraull kommer ikke fra sauer – i stedet lages den av angorakaninens fine pelshår. Den er bløt, lodden og god mot huden, men har også lett for å tove fortere en annen ull.

Godt for deg med ullallergi: alpakkaull

Disse fine ullfibrene kommer fra alpakkaen, en kamel uten pukkel, som oppdrettes mest for ullproduksjonen. Siden alpakkaull har en mindre andel av lanolin enn vanlig ull, kan den ofte brukes av folk som ellers reagerer allergisk mot ull.

Eksklusiv kasjmirull – for høyeste kvalitet

Kasjmir er en spesielt myk og glansfull ullsort og er blant verden mest verdifulle og dyreste. Den utvinnes ikke ved klipping, med ved kjemming av kasjmirgeitas bunnull.
Klær i kasjmir

Blandingsstoffer forbedrer ullens egenskaper

Alt etter sort kan ull være mer eller mindre ømfintlig og ha lett for å miste fasongen. Derfor blandes ull ofte med andre stoffer for å gjøre det resulterende materialet mer elastisk og slitesterkt.

Siden det er et naturlig materiale er ull aldri lik ull. Ikke minst bestemmer ullens opphavsdyr over hvilke egenskaper ullen kommer til å ha. Merinoull, angoraull og kasjmirull: Disser ullsortene kjenner de fleste ved navn. Men hvilket dyr og hvilke materialegenskaper gjemmer seg bak begrepene?

Ullens egenskaper

Naturfibrenes fjærvekter

Siden ullfiberen har en bølgete struktur, kan den spinnes til garn med en lett struktur som holder på masse luft. Ull kan bestå av opp til 85 % luft. Dette er grunnen til at den er så lett i forhold til sitt volum.

Holder på varmen

Det er ikke uten grunn at vinteren er ullens høysesong. Denne naturfiberen er spesielt god til å holde på varmen: På grunn av den høye luftandelen i stoffet holder den på kroppsvarmen og sørger for en komfortabel kroppstemperatur selv i bitende kulde.
Strikkejakker

Ingen ubehagelige overraskelser

Alle kjenner vel den lavt knistrende lyden og hårene som reiser seg når man tar av seg enkelte gensere. Med ull kan ikke dette skje – dette naturmaterialet er antistatisk.
Strikkegensere

Ull – sørger for et godt hudklima

Ullfiberen slipper ikke inn vann utenfra – men vanndamp kan passere fra huden og ut. Ull kan ta til seg opp til en tredjedel av sin egen vekt av vann fra luften uten at den føles ubehagelig og fuktig.

Oppsiktsvekkende selvrensende

Ull støter fra seg vann og smuss – og er dermed nesten immun mot flekker. I tillegg kan den absorbere eller nøytralisere et utall kjemikalier og tar knapt til seg vonde lukter.

Ull er mye mer enn et kosemateriale til kalde dager. Kjenner du ull «bare» som et spesielt varmt og mykt materiale, så er du kanskje overrasket over de mange andre gode egenskapene stoffet byr på. Ull er nemlig blant annet også selvrensende, vannavstøtende, lar huden puste og virker antistatisk.

Riktig stell

Unngå nupping og toving

Ullfiber har lett for å tove og for å bli nuppete på overflaten. Ved skånsom behandling kan denne såkalte pilling-effekten unngås – skulle det bli nødvendig, kan du også bruke hjelpemidler som ullkam eller nuppefjerner.

Ikke vask på for høy temperatur

Ull rengjøres skånsomt på vaskemaskinens ull- eller håndvaskprogram ved maksimalt 30 °C. Bruker du lav omdreining på sentrifugeringen unngår du ytterligere slit på tøyet. Det er best å ikke fylle vasketrommelen mer enn en fjerdedel når du skal vaske ull.

Vær varsom selv når du vasker for hånd

Selv når du vasker for hånd, er det best å holde seg til en vanntemperatur på maks. 30 °C. Ikke la tøyet ligge i bløt, det fører bare til at fibrene eser ut unødvendig. Klem ut vannet forsiktig etter skyllingen – elter eller vrir du for mye på ull, kan du komme i skade for å ødelegge fibrene.

Bruk vaskemiddel som er skånsomt mot fibrene

Vanlig eller color-vaskemiddel egner seg ikke for ømfintlig ulltøy. Bruker du spesielle flytende vaskemidler beregnet for ull- og finvask, så beskytter du fargene, samtidig som ullens fibre skånes.

Tørk liggende

Ømfintlig ull har lett for å krympe i tørketrommelen. Det er best å la ulltøy tørke i liggende tilstand, helst på et håndkle som tar til seg fuktigheten fra tøyet.

Det viktigste ved pleien av ullplagg er å være forsiktig og å behandle materialet skånsomt. Ullfibre reagerer ømfintlig på mekaniske påvirkninger og f.eks. UV-stråling. Men med riktig pleie lover ull av høy kvalitet lang holdbarhet, og en behagelig følelse på huden i lang tid.