Viskose
Viskose: en naturlig kunstfiber

Viskose: en naturlig kunstfiber

Prosessen for fremstilling av viskose ble oppdaget av tre engelske kjemikere på slutten av 1800-tallet. De var på jakt etter en fiber som var like fin som naturlig silke. Før kommersiell oppdrett av silkelarver var stoffet nemlig ytterst sjeldent – og derfor også svært kostbart.

Hva er viskose egentlig og hvordan fremstilles den?

Viskose er en syntetisk fremstilt fiber – riktignok av naturlig råstoff. Likt bomullsfiberen består den av 90 % cellulose. Cellulosen kommer for det meste fra løvtrær som bøk eller bartre som gran. Cellulosefibrene som utvinnes av treet løses opp, slik at det oppstår en tyktflytende masse. Denne presses så gjennom dyser og tørkes. Slik oppstår fine, uendelig lange fibre, såkalte filamenter. Ved å behandle viskose med natronlut lages det stoffer med blank eller silkeaktig, matt overflate.

Viskose – kunstsilke, jersey, og mer

Smidig kunstsilke av viskose

Fine viskosefibre brukes til å fremstille sarte stoffer med fint fall og glans som ligner på silke. Slike stoffer brukes som alternativ til dyre naturfibre, spesielt i fremstillingen av stilig festmote og lett sommermote.

En klassiker: viskosejersey

Viskosefiber er ikke elastisk i seg selv – den kan derimot brukes i fremstillingen av elastiske stoffer. Når det brukes til å produsere jersey-strikkede stoffer, blir materialet fint og tøyelig i lengden og bredden. For enda mer elastisitet brukes det ofte elastan i tillegg.
Klær i jersey

Flotte trykk

Det viktigste for utseendet til et plagg i mønstret stoff er fargenes strålekraft. Viskose egner seg utmerket som underlag for trykk. Garnet tar til seg farger svært godt, slik at motivene og mønstrene har sterke farger og lang holdbarhet.
Til overdeler med trykk

Krøllfri viskosekrepp

Såkalt kreppgarn oppstår når fibrene tvinnes hardt under fremstillingsprosessen. Slike garn har en kornete overflatestruktur – og de sørger for at det resulterende viskosestoffet er nærmest krøllfritt.

Glatte, blanke fôrstoffer

Viskosestoffer brukes gjerne til å fôre andre stoffer. Som fôrstoffer skjuler de ikke bare lite dekorative sømmer, men sørger også for at det blir lett å ta av og på seg plagget.
Til overdelene med trykk

Som bomull er viskose et svært allsidig materiale. Den kan brukes for seg selv til å fremstille en rekke stoffer, men kan også kombineres med andre fibre. Slik oppstår nydelige plagg med sterke farger og en fin og blank overflate.

Viskosens egenskaper

Ligner på bomull, men er fin som silke

Riktignok ligner viskose- på bomullsfiberen – men på grunn av den syntetiske fremstillingsprosessen lar den seg spinne til jevnere, finere og endeløst lange fibre, som har egenskaper som ligner på silke.

Komfortabel å ha på seg

Viskose puster like godt som bomull og absorberer fuktighet godt. Den regulerer temperaturen og er skånsom mot huden takket være sin naturlige basis. I tillegg kommer stoffets glatte overflate, som sørger for at klær av viskose smyger seg fint mot huden.

Har lett for å krølle i ubehandlet form

Viskose er ikke veldig elastisk og har derfor en tendens til å krølle. Det finnes derimot en løsning på problemet: Ved å tilføye kreppgarn, det vil si hardt tvunnet garn, kan krøllingen reduseres drastisk.

Lett å farge

Viskose har lett for å ta til seg fuktighet og kan farges og trykkes helt etter ønske. Fargene virker mer briljante på viskose enn på bomull – selv etter mange omganger i vaskemaskinen.

Lett for å få vannringer

Som på silke kan det oppstå vannringer på viskosestoff som har blitt delvis vått. Slike render synes kun på lyse, ensfargede stoffer – og etter neste vask er de borte igjen.

Som naturlig kunstfiber forener viskose det beste fra to verdener. De naturlige cellulosefibrene med sin store kapasitet for å ta til seg fuktighet, og dermed la huden puste, bearbeides i en syntetisk fremstillingsprosess, slik at det resulterende stoffet er jevnere og dermed lettere å farge og å trykke på enn bomull.

Riktig stell

Vask på finvaskprogrammet

Viskose kan som regel helt enkelt vaskes på vaskemaskinens finvaskprogram ved 30 eller 40 °C. For å redusere krølling, anbefales det å sentrifugere med lavt omdreiningstall.

Kan krympe i tørketrommelen

Viskose tar omtrent like lang tid på å tørke som bomull. Men siden viskosefibre har lett for å krympe i tørketrommelen, er det best å henge viskoseplagg til tørk.

Kan miste fasongen i fuktig tilstand

Viskosestoffer har lett for å miste fasonen når de er fuktige etter klesvasken. Du kan forhindre dette ved å forsiktig dra plaggene i riktig fasong når du henger dem til tørk. Er tøyet gjennombløtt, er det best å la det tørke liggende.

Behandle flekker med gallesåpe

Flekkemiddel på bensinbasis kan bleke viskosestoffer. Gallesåpe er bedre egnet. Er du i tvil, er det en god idé å prøve middelet på plaggets innside før du anvender det på synlige deler.

Stryk på lav temperatur, i fuktig tilstand

Det er lettere å stryke viskose når den fremdeles er litt fuktig – eller med et fuktig tøystykke mellom plagg og strykejern. Ikke bruk for høy temperatur når du stryker viskose, siden den ellers har lett for å krympe.

Kunstfiberen av cellulose er på langt nær så ømfintlig som silke, men ikke fult så lettstelt som bomull. Den bør for eksempel ikke vaskes eller strykes på for høy temperatur. Til gjengjeld har viskose en mer holdbar fargeglans.